Wyroby spożywcze polskich producentów wyróżniają się smakiem i świeżością. Firmy technologiczne opracowały rozwiązania i usługi, jakich nie znajdziesz gdzie indziej. Nasze małe i średnie przedsiębiorstwa w każdej branży dają klientom więcej niż tylko dobrą cenę i solidną jakość. Po ich produkty warto sięgać z przekonaniem, zwłaszcza dziś. Wiele takich firm wspierają na co dzień Fundusze Europejskie.
Jak pomóc polskim przedsiębiorcom w tych trudnych miesiącach, w których czeka nas wszystkich wiele niełatwych decyzji i wyzwań? Na co dzień, jako klienci małych i średnich firm, po prostu doceniajmy i wybierajmy ich produkty. Bardzo często okazuje się bowiem, że są wyjątkowe, przemyślane, nowoczesne i znakomitej jakości.
„Jesteś tym, co jesz”
Produkty spożywcze coraz częściej wybieramy z uwagą – w myśl powiedzenia: „jesteś tym, co jesz”. Nawet chleb czy makaron oceniamy uważnie pod kątem składu i walorów zdrowotnych. Jak jednak zachować tradycyjny, domowy smak, jakość i wartości odżywcze, jeśli skala produkcji wymaga zautomatyzowanej linii przemysłowej i wyspecjalizowanych maszyn? Tu nie wystarczy wiedza mistrza rzemiosła piekarniczego czy talent kucharza. Potrzebne są kosztowne prace badawczo-rozwojowe.
Najlepiej, jeśli fundamentem tych poszukiwań jest wieloletnia tradycja. Niedaleko Wadowic, w Nowej Wsi, ma siedzibę Piekarnia Piskorek. Firma powstała w 1938 roku. Unijne pieniądze z Programu Inteligentny Rozwój zostały tu zainwestowane we wprowadzenie zautomatyzowanej produkcji pieczywa i innych wyrobów o recepturze opartej na naturalnym zakwasie. Tam, gdzie ze względów technologicznych liczy się czas, zakwas został dziś w większości wyparty przez drożdże. Pozwalają one na szybką, masową produkcję. Spontaniczne, tradycyjne procesy trudno poddają się wymogom przemysłowej technologii. Receptura zakwasu z Piekarni Piskorek ma tyle samo lat, co ta znana nie tylko w Małopolsce marka. Efektem najnowszych prac jest chleb na zakwasie, który nie tylko znakomicie smakuje, ale także jest zdrowy. Innowacyjna technologia pozwala wypiekać tu takie tradycyjne chleby i wyroby cukiernicze na naprawdę dużą skalę.
Naturalne, smaczne, trwałe
Doświadczony piekarz potrafi ciekawie opowiedzieć o rodzajach mąki, ich specyfice, zastosowaniach i możliwościach, jakie dają. W piekarni Warmińska, położonej na północy Polski, powstają dziś produkty z udziałem mąki: amarantusowej, dyniowej, lnianej i gryczanej czy też z dodatkiem wytłoków z rokitnika. W Braniewie, gdzie mieści się zakład, tradycje również sięgają lat międzywojennych. W czasie prac badawczo-rozwojowych, sfinansowanych z unijnych pieniędzy, opracowano innowacyjną technologię produkcji wypieków z nadzieniem ze wsadu owocowego. Zawiera on prebiotyki sprzyjające rozwojowi mikroflory jelitowej. Trwają także prace nad uzyskaniem ciasta o przedłużonej trwałości, bez konieczności stosowania przemysłowych dodatków chemicznych. Pracując nad nowymi technologiami i recepturami, Piekarnia Warmińska skorzystała z Funduszy Europejskich.
Pyszny makaron z nowoczesnego laboratorium
W pierwszych tygodniach domowej izolacji większość z nas przygotowała spore zapasy makaronu. Ten z pozoru prosty produkt jest podstawą wielu znanych i smacznych potraw. Firma Makarony Polskie do komponowania nowej, poszerzonej oferty podeszła w sposób bardzo systematyczny. Prace badawczo-rozwojowe rozpoczęto tutaj od tak zwanej żywności funkcjonalnej, w tym przypadku – makaronu wysokobiałkowego. Oprócz funkcji odżywczej, żywność funkcjonalna ma korzystny wpływ na organizm: wspomaga trawienie, podnosi odporność, chroni przed infekcjami, obniża poziom złego cholesterolu. Już niebawem receptury wysokoodżywczych i zdrowych produktów firma będzie opracowywać w nowym centrum badawczo-rozwojowym. Z pieniędzy Programu Inteligentny Rozwój powstaje w Rzeszowie nowoczesny zakład badawczy. Z jego możliwości będzie mogła korzystać cała polska branża zajmująca się produkcją makaronów.
Nasiono nasionu nierówne
Zanim mąka trafi do piekarni, warto poświęcić trochę uwagi pierwszemu etapowi życia roślin – nasionom. Prace biologów pomogły zrozumieć, jak niezwykłe i złożone procesy dzieją się w tych małych biochemicznych laboratoriach. Z naukowej wiedzy wywodzi się technologia ziaren aktywowanych, czyli takich, we wnętrzu których rozpoczął się już proces wzrostu. Ziarna aktywowane mają wiele zalet, bardzo korzystnie wpływając na zdrowie. Są nazywane bankiem wartości odżywczych i dlatego zostały docenione przez propagatorów popularnego dziś nurtu Slow Food. Przedsiębiorstwo PAPAGRIN Sp. z o.o., z pomocą unijnych pieniędzy z mazowieckiego Programu Regionalnego, wytwarza już produkty bazujące właśnie na aktywowanych nasionach. Wcześniej, w siedzibie firmy w Błoniu, przeprowadzono serię analiz i badań naukowych.
Apetycznie z automatu
Po wielotygodniowej przerwie, kiedy możliwe było tylko jedzenie dań na wynos, warto wrócić do odwiedzania restauracji i tak wspierać branżę gastronomiczną. Już od połowy maja oglądamy wiele pomysłów, które pozwalają restauratorom zmniejszyć ryzyko, utrzymać konieczny dystans, a nawet wprowadzić element rozrywki. Posiłki przesyłane w koszyku na linie czy dowożone specjalnym wózkiem są dowodem kreatywności i wyobraźni naszych restauratorów. Bezkontaktowe serwowanie dań także poza restauracjami, czy na przykład w hotelach, dziś także jest już możliwe.
Warto poznać najnowszy projekt firmy „eba”. To rodzinne przedsięwzięcie, którego początki sięgają lat siedemdziesiątych. Dziś krośnieńska „eba” to duży, bardzo nowoczesny zakład obróbki metalu. Powstała tu nowa linia automatów vendingowych linii EVEND. To urządzenie, które pozwala na bezkontaktową sprzedaż tych produktów spożywczych (posiłków, przekąsek itp.), dla których istotne są chłodnicze warunki przechowywania. Automat ma wiele nowych rozwiązań, specjalnie opracowane drzwi i szuflady, a innowacyjny system Sense&Smell emitujący zapachy, pozwoli przyciągnąć uwagę klientów. W Krośnie unijne pieniądze z Programu Inteligentny Rozwój także działają – pomogły we wdrożeniu i testowaniu tego nowoczesnego urządzenia.
Synonim jakości i dobrej ceny? Polski kosmetyk!
Krajowych firm kosmetycznych nie trzeba szerzej przedstawiać. Wiele marek budowało renomę już w latach osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych. Firmy z tej branży mają ogromny potencjał innowacyjny. Wiele produktów oferowanych przez rodzime spółki to najwyższej klasy kosmetyki, efekt prac laboratoryjnych i doświadczeń naukowych. Są naturalne, ekologiczne i zazwyczaj tańsze od zagranicznej konkurencji.
Krakowska firma Euphora sięgnęła po unijne wsparcie z Programu Inteligentny Rozwój. Biochemicy i kosmetolodzy pracują tu nad jednym z nowych tematów w branży – recepturami, które wzbogacą kosmetyki do makijażu o właściwości pielęgnacyjne. Wyzwaniem jest efektywne dostarczanie związków bioaktywnych do organizmu. Tę rolę w kosmetyce i przemyśle spożywczym spełniają tak zwane nośniki. Dobranie odpowiedniego nośnika, neutralnego dla organizmu oraz przede wszystkim dobrze łączącego się z substancją aktywną, jest stosunkowo trudne. Jednym z najnowszych osiągnięć w tej dziedzinie są nanostrukturalne nośniki lipidowe (NLC). W technologii, nad którą pracuje Euphora, została wykorzystana bioaktywna substancja, w postaci oleju z pestek z czarnej porzeczki.
Chyba każda Polka kojarzy też markę Inglot. To producent kosmetyków, których kariera zaczęła się już w połowie lat osiemdziesiątych. Ćwierć wieku później logo Inglot znane jest w kilkudziesięciu krajach. Z pomocą pieniędzy z POIR firma buduje i wyposaża specjalistyczne Centrum Badawczo-Rozwojowe. W nowoczesnych laboratoriach będą tu prowadzone między innymi prace nad innowacyjnymi dermokosmetykami.
Co zabrać w góry i nad jeziora?
Tegoroczne wakacje zapowiadają się inaczej niż to zwykle bywało. Jednak czas urlopu warto spędzić aktywnie i ciekawie. To tym łatwiejsze, że w dziedzinie sprzętu turystycznego i sportowego polskie firmy także mają się czym pochwalić.
Już niebawem, żeby otrzymać sprzęt do górskich wypraw dostosowany idealnie do własnej postury i warunków fizycznych, wystarczy wysłać kilka zdjęć sylwetki do firmy Pracownia Sprzętu Alpinistycznego Małachowski s.c. To przedsiębiorstwo z tradycjami sięgającymi połowy lat siedemdziesiątych. Marka znana wszystkim ratownikom i tym, dla których góry są miłością i wyzwaniem. Już niebawem, po komputerowej analizie nadesłanego zdjęcia, powstanie tu kurtka lub śpiwór idealnie dostosowany do zamawiającego – bez konieczności osobistej wizyty w firmie. Czy wiecie, że jeśli ciepłą odzież wypełnia mało puchu jest to oznaką jego wysokiej jakości? Problemem pozostaje jednak wilgoć i nasiąkanie naturalnego wsadu. Tutaj z pomocą przychodzi najnowocześniejsza technologia modyfikacji puchu techniką plazmy niskotemperaturowej. Tak powstaje puch hydrofobowy – idealne wypełnienie profesjonalnej odzieży sportowej i turystycznej, które nie absorbuje wilgoci. Pieniądze na opracowanie technologii i wdrożenie tych ciekawych projektów pochodzą z Funduszy Europejskich ze śląskiego Programu Regionalnego.
Strażacy, profesjonalni ratownicy i sportowcy znają także spółkę Filati ze Zduńskiej Woli – miasta słynącego ze swojej tkackiej tradycji. Z pomocą unijnych pieniędzy uruchomiono tu laboratorium, w którym powstają ubrania do zadań specjalnych. To nie tylko funkcjonalna, termoaktywna odzież sportowa i outdoorowa, ale też bawełniana i wełniana bielizna bezszwowa. Testowane i szyte są tu ubrania trudnopalne, a nawet odstraszające owady! To rozwiązania najwyższej jakości, wysoko oceniane przez osoby aktywne. Warto docenić możliwości firmy, która z sukcesem poszukuje nowych, innowacyjnych rozwiązań na rynku, na którym standardem jest zlecanie produkcji w krajach azjatyckich.
Rowery lekkie jak piórko
Sport i aktywne pasje także rządzą się modą. Od wielu lat panuje, sprzyjająca zdrowiu i kondycji, moda na rowery. Małe i średnie przedsiębiorstwa z Polski mają na tym rynku ustaloną, wysoką renomę. Produkują sprzęt, który spełnia wymagania zarówno miłośników weekendowych wycieczek, jak i medalistów mistrzostw świata. Rowery firmy Kross z Przasnysza wybierają najwięksi polscy sportowcy. Z pomocą unijnych pieniędzy (również z Programu Regionalnego), opracowano i wdrożono tutaj innowacyjną linię do produkcji ram rowerowych. Materiałem jest włókno węglowe. To główny budulec dla elementów, które mają być lekkie niemal jak piórko – a twardsze od stali. Dość powiedzieć, że wyczynowa rama wykonana w tej technologii waży mniej niż kilogram! Seryjna produkcja ram i widelców węglowych wymaga świetnego oprzyrządowania i utrzymania bardzo ścisłych wymogów technologicznych. Tak zaawansowaną linię produkcyjną ma zaledwie kilka fabryk w Europie. Co więcej, mazowiecki Kross intensywnie pracuje nad własną technologią kształtowania i produkcji elementów węglowych.
Weekend w innowacyjnych pawilonach?
Mając już wygodną odzież i świetny sprzęt sportowy, pozostaje tylko wyruszyć w urokliwe miejsce. Myśląc o bezpiecznym wypoczynku, można wybrać się na przykład nad jezioro Serwy, do malowniczej Puszczy Augustowskiej. Tutaj właściciele ośrodka Sirvis – po zebraniu opinii gości i analizie potrzeb – wybudowali nowy budynek letniskowy dla turystów. Składa się on z dwóch modułów. Pierwszy to sala jadalna z możliwością wykorzystania na potrzeby konferencyjne. Nad nią znajduje się przestronny taras, a w pomieszczeniach obok – zaplecze kuchenne. Moduł drugi, to trzy rodzinne apartamenty, każdy z osobnym wejściem. Projekt znalazł uznanie, co zaowocowało współfinansowaniem z unijnych pieniędzy przeznaczonych dla województwa podlaskiego i związanych z rozwojem regionu w oparciu o sieć Natura 2000.
Nadchodzące miesiące to wyjątkowy czas. Uczymy się żyć w świecie, który bardziej niż dotychczas wymaga rozwagi i odpowiedzialności. Nasze decyzje zakupowe mogą pomóc polskim przedsiębiorcom, którzy szukają dróg rozwoju i sposobów funkcjonowania w nowej rzeczywistości. Warto docenić ich ofertę. Tym bardziej, że sięgając po produkty pochodzące z małych, polskich firm, mamy dzisiaj pewność, że oznacza to wysoką jakość, korzystną cenę – a bardzo często także niewymierny dodatek w postaci prawdziwej pasji i wiary w sukces.
Polskie innowacje
Przykładów udanych innowacji, które powstały przy udziale unijnych pieniędzy, jest wiele. Jeśli jesteś ciekawy, co jeszcze udało się stworzyć polskim przedsiębiorcom, koniecznie odwiedź zakładkę: Polskie innowacje. Krok w przyszłość. Prezentujemy tam 50 wybranych funduszowych innowacji.