Podstawowym celem działania jest wypracowanie rozwiązań pozwalających na minimalizację obciążeń administracyjnych firm z branży żywieniowej przy zachowaniu wysokiego poziomu bezpieczeństwa żywności.
Z uwagi na praktyczny charakter inicjatywy wybrano następujące dwa obszary działania:
- Poprawa koordynacji pomiędzy organami kontroli
- Wypracowanie skutecznych narzędzi kontroli (np. analiza ryzyka, listy kontrolne, instrukcje dla firm) niepowodujących nadmiernych obciążeń dla małych i średnich firm.
Rezultatem projektu będą mniej uciążliwe, choć nie mniej skuteczne, kontrole producentów i przetwórców żywności oraz poprawa otoczenia biznesu w regionie, w szczególności w odniesieniu do firm mikro, małych i średnich.
Wnioski z projektu zostaną przekazane Ministerstwu Rozwoju, Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Wojewodom, Głównemu Lekarzowi Weterynarii, Głównemu Inspektorowi Sanitarnemu, Głównemu Inspektorowi Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Głównemu Inspektorowi Inspekcji Handlowej oraz Głównemu Inspektorowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Harmonogram
- Faza diagnostyczna: IX 2017 – I 2018
- przegląd danych i dokumentów, konsultacje z inspektorami, wywiady pogłębione z firmami z branży żywieniowej dotyczące przebiegu kontroli w województwie podkarpackim;
- odniesienie kontroli prowadzonych w branży żywieniowej w województwie podkarpackim do najlepszych praktyk międzynarodowych;
- podsumowanie w raporcie wniosków z fazy diagnostycznej. - Faza wdrożeniowa: I 2018 – VI 2018 (możliwe jest także wcześniejsze rozpoczęcie fazy wdrożeniowej)
- przeprowadzenie pogłębionych warsztatów z inspektorami nt. kluczowych narzędzi pracy inspektorów (np. list kontrolnych, wytycznych dla przedsiębiorców, analizy ryzyka);
- wypracowanie przy współudziale regionalnych inspektoratów propozycji udoskonalenia narzędzi;
- przeprowadzenie wspólne z inspektoratami testów proponowanych narzędzi;
- modyfikacja narzędzi na podstawie informacji zebranych w toku testów, prezentacja osiągniętych rezultatów na konferencji końcowej.