Opis projektu
Europa bez granic to nie tylko łatwiejsze podróżowanie, lecz także nowe możliwości nauki i pracy. Na tych wartościach bazuje projekt „Gotuj po hiszpańsku II”. Zapewnia on uczestnikom zdobycie za granicą doświadczenia i umiejętności, które podnoszą ich wartość na polskim rynku pracy.
Fundacja Rozwoju Kompetencji i Przedsiębiorczości PROAKTYWNI z Krakowa pomyślała o młodych mieszkańcach Małopolski. Chce rozbudzić w nich kulinarną pasję. Pomysł to arcyciekawy, gdyż oprócz warsztatów kulinarnych w szkole gastronomicznej Altaviana w Walencji obejmuje także praktyki w renomowanych restauracjach w Hiszpanii. Ponadto uczestnicy mają zapewniony m.in. intensywny kurs języka hiszpańskiego (112 godzin – przed wyjazdem i podczas pobytu w Hiszpanii) oraz wsparcie w poszukiwaniu pracy po powrocie do Polski.
"Praktyczne poznanie kuchni śródziemnomorskiej to atut, który uczestnicy mogą z powodzeniem wykorzystać po powrocie. Kraków jest turystycznym miastem z bogatą i zróżnicowaną ofertą gastronomiczną" – podkreśla Waldemar Wnęk, prezes Fundacji i mentor projektu.
"Praktyki umożliwiają rozwój umiejętności interpersonalnych, takich jak: praca zespołowa, komunikacja, organizacja czy rozwiązywanie konfliktów. W kuchni umiejętność pracy w zespole jest niezbędna" - dodaje.
Atutem projektu jest także indywidualne podejście. Restauracje, w których odbywają się staże, wybierane są zgodnie z zainteresowaniami uczestników. Po powrocie z Hiszpanii zdecydowana większość z nich znajduje pracę.
O gotowaniu po hiszpańsku i doświadczeniach zdobytych przez uczestników przeczytasz na blogu projektu.
Galeria
Informacje szczegółowe
Beneficjent
FUNDACJA ROZWOJU KOMPETENCJI I PRZEDSIĘBIORCZOŚCI PROAKTYWNI
Program
Program Wiedza Edukacja Rozwój
Fundusz
Europejski Fundusz Społeczny
Całkowita wartość projektu
3 241 117,05 zł
Wkład UE
3 056 049,28 zł