Na co (m.in.):
Celem Inwestycji jest wsparcie przedsięwzięć mikro, małych i średnich przedsiębiorstw mających na celu rozszerzenie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności prowadzonej w sektorach: hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka lub kultura, czyli sektorach najbardziej dotkniętych pandemią COVID-19 w Polsce.
Przedsiębiorcy mogą otrzymać wsparcie na realizację działań w ramach następujących komponentów:
- Inwestycyjnego, obejmującego inwestycje w projektowanie i produkcję swoich towarów i usług, takich jak:
- zakup maszyn i urządzeń niezbędnych do wprowadzenia na rynek nowych produktów/usług,
- roboty budowlane, w tym budowa nowych linii produkcyjnych,
- inwestycje związane z zieloną transformacją, w szczególności zachęcające do zapobiegania powstawaniu odpadów, recyklingu/ponownego wykorzystania odpadów oraz wdrożenia rozwiązań w zakresie energii ze źródeł odnawialnych,
- działania związane z wykorzystaniem technologii cyfrowych w związku z koniecznością dokonania zmian procesów, sposobu funkcjonowania przedsiębiorstwa lub wzmocnienia odporności na wypadek kolejnych kryzysów w sektorze, w którym prowadzona jest działalność,
- szkoleniowego, obejmującego podnoszenie/zmianę kwalifikacji pracowników dzięki zapewnieniu szkoleń w zakresie nowych rozwiązań informatycznych, nowych technologii, analizy potrzeb klienta, zarządzania informacjami/danymi, a także zarządzania ryzykiem;
- doradczego w zakresie realizacji przedsięwzięcia MŚP.
KPO
A1.2.1.Inwestycje dla przedsiębiorstw w produkty, usługi i kompetencje pracowników oraz kadry związane z dywersyfikacją działalności, Krajowy Plan Odbudowy
Dla MŚP z branży HoReCa - hotelarstwa, gastronomii, turystyki i kultury z województwa pomorskiego, zachodniopomorskiego, kujawsko-pomorskiego.
Polska Fundacja Przedsiębiorczościul. Monte Cassino 32, 70-466 Szczecin
Rodzaj wsparcia:
Wsparcie bezzwrotne, pomoc de minimis
Wysokość wsparcia:
540 000,00 zł
O wsparcie mogą ubiegać się mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa z sektora HoReCa, turystyka lub kultura, które w latach 2020 lub 2021 odnotowały spadek obrotów w wysokości co najmniej 30 % liczony rok do roku. Wnioskodawca na dzień złożenia wniosku musi prowadzić działalność gospodarczą w sektorze HoReCa, turystyka lub kultura oraz potwierdzić, że na dzień 31 grudnia 2019 lub najpóźniej od 20 marca 2020 r. prowadził działalność gospodarczą w sektorze (HoReCa), turystyka, kultura.
Zobacz ofertę jak uzyskać dotacje na wspieranie działalności gospodarczej w dziedzinie gospodarki elektronicznej
W Wyszukiwarce są zaprezentowane ogólne informacje, a szczegóły są dostępne
w
dokumentach programowych.