Zgotuj sobie sukces
Europa bez granic to nie tylko łatwiejsze podróżowanie, lecz także nowe możliwości nauki i pracy. Na tych wartościach bazuje projekt „Gotuj po hiszpańsku”. Zapewnia on uczestnikom zdobycie za granicą doświadczenia i umiejętności, które podnoszą ich wartość na polskim rynku pracy.
Fundacja Rozwoju Kompetencji i Przedsiębiorczości PROAKTYWNI z Krakowa pomyślała o młodych mieszkańcach Małopolski. Chce rozbudzić w nich kulinarną pasję. Pomysł to arcyciekawy, gdyż oprócz warsztatów kulinarnych w szkole gastronomicznej Altaviana w Walencji obejmuje także praktyki w renomowanych restauracjach w Hiszpanii. Ponadto uczestnicy mają zapewniony m.in. intensywny kurs języka hiszpańskiego (112 godzin – przed wyjazdem i podczas pobytu w Hiszpanii) oraz wsparcie w poszukiwaniu pracy po powrocie do Polski.
– Praktyczne poznanie kuchni śródziemnomorskiej to atut, który uczestnicy mogą z powodzeniem wykorzystać po powrocie. Kraków jest turystycznym miastem z bogatą i zróżnicowaną ofertą gastronomiczną – podkreśla Waldemar Wnęk, prezes Fundacji i mentor projektu. – Praktyki umożliwiają rozwój umiejętności interpersonalnych, takich jak: praca zespołowa, komunikacja, organizacja czy rozwiązywanie konfliktów. W kuchni umiejętność pracy w zespole jest niezbędna. W Hiszpanii zawód kucharza jest ceniony i tamtejsi restauratorzy dbają o swoich pracowników. To buduje poczucie wartości i postawę, tak ważne na rynku pracy.
Kulinarne zagłębie Region Walencji jest prawdziwym kulinarnym zagłębiem. 13 gwiazdek Michelina przyznanych zostało tamtejszym restauracjom, z czego najwięcej – 3 gwiazdki – posiada Quique Dacosta. To z Walencji pochodzi znane również w Polsce danie paella.
Atutem projektu jest także indywidualne podejście. Restauracje, w których odbywają się staże, wybierane są zgodnie z zainteresowaniami uczestników. Po powrocie z Hiszpanii zdecydowana większość z nich znajduje pracę.
Projekt: Gotuj po hiszpańsku II Wartość: ok. 3,2 mln zł, w tym z Europejskiego Funduszu Społecznego (EFS): ok. 3 mln zł, Program Wiedza Edukacja Rozwój