Dobre opakowania
Mrożenie to najprostszy i naturalny sposób utrwalania żywności. Podczas magazynowania i transportu produktom należy zapewnić odpowiednie warunki. Istotną rolę odgrywają w tym opakowania. Ekspertem w tworzeniu opakowań foliowych jest firma FOL-POL z Kutna działająca w branży tworzyw sztucznych od 1994 r. Jej pomysłodawcą i założycielem jest Jacek Borowski.
– Od początku działalności poszukujemy nowych rozwiązań oraz innowacyjnych technologii, których wdrożenie pozwoli nam utrzymać wysoką jakość produktów – mówi Jacek Borowski, właściciel firmy. FOL-POL skutecznie korzysta z unijnych funduszy, a przy realizacji projektów współpracuje z ośrodkami badawczymi i naukowymi.
Zanim firma FOL-POL wprowadziła innowacyjną technologię produkcji 5-warstwowej folii z warstwą bakteriobójczą, przeprowadziła badania rynku. Analiza potwierdziła, że produkt będzie chętnie stosowany przez producentów żywności i opakowań. – Nawiązaliśmy współpracę z Instytutem Przemysłu Skórzanego w Zgierzu. Pracownicy instytutu opracowali odpowiednią substancję aktywną, którą dozujemy w procesie produkcji do warstwy mającej bezpośredni kontakt z żywnością. Pomogli nam też znaleźć najlepszą metodę przemysłowej produkcji folii o właściwościach bakteriobójczych – mówi Jacek Borowski.
Zdrowe mrożonki Polacy kupują rocznie już 92 mln kg mrożonej żywności, przeznaczając na nią ok. 770 mln zł – podaje firma badawcza Nielsen. Blisko 70% gospodarstw domowych w naszym kraju używa mrożonych warzyw i owoców do przygotowywania posiłków. Rynek ten w Polsce rośnie w szybkim tempie.
Dopiero gdy technologia została opracowana, można było zająć się zakupem linii technologicznej. Służył temu kolejny projekt, realizowany przy udziale środków z programu Inteligentny Rozwój. –Produkcja folii podlega u nas rygorystycznej kontroli. Wszystkie odpady są ponownie zawracane do cyklu produkcyjnego – dodaje właściciel firmy.
Projekt: Wdrożenie nowej technologii produkcji folii 5-wielowarstwowej z warstwą bakteriobójczą o szerokim spektrum działania biocydowego, zachowującą swoje właściwości po procesie mrożenia Wartość: 11,49 mln zł, w tym z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego (EFRR): 6 mln zł, Program Inteligentny Rozwój