Pomysł na szybkie śniadanie? Oczywiście płatki! Co powiesz na te bezglutenowe, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej? Mogą być zwykłe lub z miodem, orzechami i kakao. Brzmi pysznie!
Spółka Obst z Chełma od ćwierć wieku produkuje śniadaniowe płatki i pieczywo chrupkie. Przepisem na ich smak i jakość są naturalne surowce. Zachowują one bogactwo witamin i mikroelementów bez użycia konserwantów oraz sztucznych dodatków. Jak to możliwe? Dzięki nowoczesnej technologii, która jest wykorzystana w procesie produkcji. Spory udział mają w tym Fundusze Europejskie.
Bez glutenu
Jolanta Obst, współwłaścicielka firmy, od lat interesuje się procesem kiełkowania ziaren i ich wykorzystaniem w przemyśle spożywczym. Zresztą pierwszą partię wykiełkowanych ziaren „wyprodukowała” sama w domu. Potem zrobiła z nich mąkę i upiekła chleb Ezechiela. Co więcej, wciąż słyszała od osób z alergiami pokarmowymi, że produkty bezglutenowe „na śniadanie” są nudne.
"Uwagę skupiliśmy na gryce i kukurydzy przede wszystkim dlatego, że obydwa zboża są naturalnie bezglutenowe. Doświadczenia z kiełkowaniem ich ziaren przeprowadziliśmy w naszym zakładzie. Korzystaliśmy także z wiedzy i badań opisywanych w fachowej literaturze. Dziś wiemy, że w kiełkujących ziarnach zwiększa się m.in. zawartość witamin. Są też one łatwiej przyswajalne" – mówi pani Jolanta.
Zdrowa dwunastka
Podczas prac badawczo-rozwojowych firma opracowała nową technologię. Pozwala ona wytwarzać płatki z dodatkiem pełnoziarnistych mąk z wykiełkowanych ziaren gryki i kukurydzy. Właśnie ten etap wsparły unijne fundusze. Spółka przeznaczyła dofinansowanie także na uruchomienie produkcji. Kupiła w tym celu urządzenia, które tworzą linię do wyrobu innowacyjnych produktów bezglutenowych. To m.in. nowoczesny ekstruder (poddaje ziarna obróbce termiczno-ciśnieniowej), płatkownica, toster i suszarnie. Niezbędna też była linia do powlekania płatków czy kuleczek np. miodem. Składają się na nią m.in. bębny do powlekania, zbiorniki do mieszania formuł smakowych oraz suszarnia.
"W 2023 r. w firmie Obst ruszyła produkcja 12 nowości bezglutenowych.Wzbogaca je nie tylko mąka z wykiełkowanych ziaren gryki lub kukurydzy. Ich smak ulepszają miód, kakao i orzechy. To oferta szczególnie cenna dla osób z celiakią, czyli nietolerancją glutenu" – podkreśla Agnieszka Oleszczuk, specjalistka ds. badań i rozwoju.
Dla konsumentów większy wybór produktów, które nie szkodzą, jest nie do przecenienia.
Produkty firmy Obst można kupić w Polsce. Najwięcej trafia ich jednak na eksport. Sprzedawane są w Słowenii, Słowacji i Chorwacji. A poza Europą – m.in. w Maroku i Libii.
Czy wiesz, że…
- Kukurydza jest bogatym źródłem witamin A, B, C, D i E oraz wielu mikroelementów, m.in. sodu, potasu, magnezu i cynku. Z kolei wysoka zawartość błonnika zapobiega chorobom układu pokarmowego.
- Gryka zawiera m.in. witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy i składniki mineralne. Jej spożywanie może pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Wskazana jest zatem w profilaktyce nadciśnienia tętniczego, miażdżycy oraz otyłości.
- Chleb Ezechiela przygotowuje się z czterech rodzajów kiełkujących ziaren oraz soi i soczewicy. Ma mało kalorii i mnóstwo wartości odżywczych.
- Celiakia to choroba, która polega na nietolerancji glutenu, czyli białka zawartego w zbożach – pszenicy, życie i jęczmieniu. Do jej objawów należą m.in. bóle i wzdęcia brzucha, wymioty, osłabienie organizmu, częste infekcje.
Spółka Obst zdobyła 6,3 mln zł z Programu Polska Wschodnia. To pomogło jej zrealizować projekt „Podniesienie konkurencyjności firmy Obst SA poprzez wprowadzenie na rynek gamy innowacyjnych produktów bezglutenowych”.
Artykuł pochodzi z Biuletynu eFEkty nr 1463, autor: Agata Rokita. O tych i innych projektach, które powstały dzięki wsparciu Funduszy Europejskich przeczytacie w Biuletynie eFEkty (PDF).